رمز خود را فراموش کرده اید ؟

اسپیلت

 

خلاصه: اسپیلت یکی از انواع کولر گازی است که به عنوان دستگاه تهویه هوا (Air Conditioner) برای خنک کردن فضاهای بسته مورد استفاده قرار می گیرد.

کلمات کلیدی: اسپیلت

اسپیلت یا کولر گازی  چیست و چگونه کار می کند؟

اسپیلت یکی از انواع کولر گازی است که به عنوان دستگاه تهویه هوا (Air Conditioner) برای خنک کردن فضاهای بسته مورد استفاده قرار می گیرد. ساز و کار کولر گازی یا همان اسپلیت براساس یک چرخه سرمایش و گرمایش است که از طریق دو جزء اصلی یعنی یک کمپرسور که به پنل خارجی معروف است و یک فن خنک کننده که پنل داخلی نامیده می شود، می تواند دمای خانه یا محل کار شما را روی یک دمای تنظیم شده، ثابت نگه دارد.

کولر گازی چیه؟

تمام دستگاه های تهویه مطبوع که برای خنک کردن هوا و پایین آوردن دمای خانه از گاز خنک کننده یا مبرد استفاده می کنند، کولر گازی نامیده می شوند. کولر پنجره ای و اسپیلت دو نوع از متداول ترین انواع کولر گازی هستند که با وجود استفاده از سیستم سرمایش مشابه اما تفاوت های اساسی نیز با هم دارند.

اگر قصد خرید کولر گازی برای آسایش و رفاه بیشتر در گرمای تابستان را دارید، بهتر است پیش از اقدام به خرید با نحوه عملکرد انواع کولر گازی و به خصوص اسپیلت ها آشنا شوید تا انتخاب بهتری داشته باشید.

پنل کولر گازی چیست؟

پنل کولر گازی، اجزاء اصلی این دستگاه را تشکیل می دهند که وظیفه خنک کردن محیط را به عهده دارند. کولر گازی پنجره ای فقط از یک پنل تشکیل می شود اما همانطور که پیش از این اشاره کردیم، اسپیلت دارای دو پنل است:

  • پنل داخلی
  • پنل خارجی

هر کدام از این پنل ها در اسپیلت، دارای اجزاء و قطعات داخلی هستند که وظایف مشخصی را برعهده دارند تا اسپیلت بتواند به درستی کار کند. آشنایی کامل با این اجزا و قطعات نیاز به توضیحات مفصلی دارد و بیشتر برای افرادی که به کار تعمیر اسپیلت می پردازند مناسب است.

کولر گازی با چی کار میکنه؟

اگر قصد خرید یک اسپیلت مناسب و مقرون به صرفه را دارید، آشنایی مختصری درباره عملکرد هر یک از این اجزا و اینکه کولر گازی چگونه کار می کند، راهنمای خوبی برای یک انتخاب درست است.

اجزا پنل خارجی

حتما این سوال برای شما هم پیش آمده که چرا پنل خارجی اسپلیت، بسیار بزرگ و سنگین است و معمولا در فضای باز خارج از خانه نصب می شود؟ پاسخ این سوال بسیار ساده است. پنل خارجی از چهار قطعه اصلی تشکیل می شود:

کمپرسور

کمپرسور اسپیلت وظیفه متراکم کردن مبرد و تبدیل کردن گاز به مایع را برعهده دارد. اندازه پنل خارجی تا حد زیادی به اندازه کمپرسور استفاده شده در آن بستگی دارد. هرچقدر کمپرسور بزرگتر باشد، قدرت بیشتری برای متراکم کردن مبرد خواهد داشت. زمانیکه مبرد در کمپرسور، فشرده می شود، دمای آن افزایش می یابد. بنابراین برای کاهش دما باید وارد قطعه بعدی یعنی کندانسور شود. در حین این عمل، گرمای زیادی توسط کمپرسور تولید می شود به همین علت، فن هایی در جلوی کمپرسور نصب شده تا این گرما به خارج منتقل شود.

کندانسور

کندانسور، مبردی را که تحت فشار بسیار بالا توسط کمپرسور متراکم شده دریافت کرده تا پس از جذب گرما، گاز فشرده شده  و خنک از آن خارج شود. به منظور کنترل میزان مبرد یا گازی که در مرحله بعد وارد پنل داخلی می شود، یک شیر انبساط در خروجی کندانسور تعبیه شده که گاز خروجی از کندانسور وارد آن شده و به طور ناگهانی دما و فشار آن کاهش پیدا می کند.

 اجزا پنل داخلی

وظیفه پنل داخلی اسپیلت که داخل محیط نصب می شود، مکیدن هوای گرم اتاق و خنک کردن آن از طریق تماس با مبردی است که با دمای بسیار پایین از پنل خارجی وارد پنل داخلی شده است. برای تکمیل این عمل کرد، دو قطعه اصلی زیر در پنل داخلی اسپیلت تعبیه شده است:

فن خنک کننده

فن خنک کننده، هوای گرم داخل محیط را به داخل می مکد. سر راه این فن خنک کننده، یک فیلتر قرار گرفته تا گرد و غبار موجود در هوا را نیز بگیرد. به همین علت، به دستگاه های اسپیلت، تهویه مطبوع نیز گفته می شود.

اواپراتور

اواپراتور در حقیقت یک سیم پیچ مسی است که مبرد پس از خروج از شیر انبساط پنل خارجی وارد آن می شود. هوای گرم مکیده شده توسط فن خنک کننده در تماس با این لوله های مسی که با عبور مبرد دمای بسیارکمی دارند، قرار می گیرد. درنتیجه، دمای هوا به شدت کاهش پیدا کرده و از طریق دریچه خروجی پنل داخلی به محیط منتقل می شود.

لوله تخلیه

لوله تخلیه کار گذاشته شده در پنل داخلی کاربرد جالبی دارد. علت اصلی کارگذاری آن، خارج کردن قطرات آبی است که حین خنک کردن هوای اتاق بوجود می آید.

تکنولوژی های پیشرفته در اسپیلت

تکنولوژی اینورتر (Invertor)

تکنولوژی اینورتر برای بهینه سازی عملکرد کمپرسور به کار می رود. در اسپیلت هایی که به تکنولوژی اینورتر مجهز هستند، هنگامی که دمای اتاق به دمای تنظیم شده رسید، کمپرسور خاموش نمی شود بلکه دور موتور آن کاهش پیدا می کند. با استفاده از این تکنولوژی، کمپرسور نیازی به خاموش شدن و استارت مجدد ندارد که هم باعث افزایش طول عمر اسپیلت می شود و هم مصرف برق را کاهش می دهد.

بنابراین، هر چند اسپیلت های دارای تکنولوژی اینورتر، قیمت بالاتری دارند اما هزینه قبض برق شما را به شدت کاهش می دهند به همین علت به تکنولوژی صرفه جویی در انرژی (Energy Saving) نیز مشهور شده است.

تکنولوژی توربو (Turbo)

تکنولوژی یا سیستم توربو در اسپیلت موجب سریعتر خنک شدن فضای محیط در ابتدا می شود. اسپیلت هایی که به تکنولوژی توربو مجهز باشند به محض روشن شدن، به مدت 30 دقیقه با بیشترین پرتاب باد کار می کنند تا دمای محیط را به سرعت کاهش دهند.

تکنولوژی بادزن اتوماتیک

سیستم بادزت اتوماتیک که در بسیاری از اسپیلت ها وجود دارد حالتی است که درآن اسپیلت در نقش یک پنکه عمل می کند. دران حالت نیازی نیست که کمپرسور کار کند و فقط فن پنل داخلی موجب گردش هوای محیط می شود. این شرایط برای زمانیکه نیازی به خنک شدن زیاد دمای محیط ندارید بسیار مناسب است و موجب صرفه جویی در مصرف برق نیز می شود.

 

 

 

 

 

بازگشت به بالا